Opetin.fi tukee kouluja opetuksen kehittämisessä kohti tulevaisuuden työelämää.

Opetinta ylläpitää Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Me & MyCity matkalla maailmalle

21.9.2016

Piritta Porthan

Työelämään ja yritysmaailmaan Suomen peruskoululaisia tutustuttava Yrityskylä on ollut huikea menestystarina. Nyt TATin oppimiskokonaisuus ottaa ensiaskeleitaan kansainvälistymisen suuntaan nimellä Me & MyCity.

Kuudesluokkalaisten päivä pienoisyhteiskunnassa sai toukokuisena torstaina ainutlaatuisen käänteen, kun samalle päivälle sattui valtiovierailu. Yrityskylän oppimisympäristöön kävi keväällä tutustumassa Luxemburgin suurherttuapari, joka näkemästään vaikuttuneena toivoi konseptin leviävän Eurooppaan. Kansainvälisiä vierailuja ja yhteydenottoja onkin Yrityskylään tullut paljon etenkin sen jälkeen, kun oppimiskokonaisuus vuonna 2014 voitti WISE Awards-palkinnon maailman parhaana koulutusinnovaationa.

jenny_ja_essi

Essi Lehtovaara (vas.) ja Jenny Holming luotsaavat Me & MyCityn pystyttämistä Tukholmaan. Kuva: Timo Porthan

– Puheluita on tullut Singaporesta asti, ja olemme saaneet muun muassa ministerivierailuja Mosambikista ja Ranskasta, Yrityskylän kumppanuuspäällikkö Essi Lehtovaara kertoo.

Aloitus naapurimaasta

Yrityskylää viedään nyt maailmalle nimellä Me & MyCity. Aloitusta kaavaillaan Tukholmaan tammikuussa 2017. Idea lähti liikkeelle Ruotsin kuningasparin vierailusta Espoon Yrityskylään vuonna 2015, ja jo seuraavana vuonna järjestettiin Me & MyCity Stockholmin pilotti Tukholmalaisen Bredängsskolanin kanssa. Ruotsalaisoppilaiden mielestä oppimisympäristössä oli mukava tehdä ja kokea uusia asioita. Myös koulun rehtori Terhi Bisander piti yhteistyötä onnistuneena.

– Tässä kokeillaan yhteiskuntaelämää oikeasti, Bisander sanoi oppimisympäristössä vietetyn päivän jälkeen.

– Se on hyvä kokemus näin nuorille.

Myös yritykset ovat olleet kiinnostuneita Me&My City Stockholmista, ja Yrityskylän tavoitteena on laajentua muihinkin maihin.

– Lähdemme varovaisilla askelilla liikkeelle. Konsepti on helppo siirtää Ruotsiin, jonka kulttuuri ja koulujärjestelmä muistuttaa Suomea, Lehtovaara sanoo.

– Suurin mahdollisuutemme kansainvälistymisessä on Yrityskylän digitaalinen pelijärjestelmä, Yrityskylän markkinointikoordinaattori Jenny Holming jatkaa.

– Sen luomiseen on mennyt seitsemän vuotta, ja nyt se on hiottu timantti.

Suomalaista osaamista

Me & MyCity on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Ohjelmassa katsotaan Suomea, suomalaisuutta ja itsenäisyyttä menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden valossa. Yrityskylä on päässyt mukaan ulkomaille suuntautuvana hankkeena. Yrityskylä onkin ylpeä suomalaisuudestaan, onhan Suomi tunnettu koulutuksen huippumaana.

– Kunnialla saamme viedä Me & MyCityä ulkomaille, Holming sanoo.

– Edistämme suomalaisen osaamisen tunnettavuutta ja positiivista Suomi-kuvaa koulutuksen alalla.

 

Teksti on ilmestynyt alunperin Taloudellinen tiedotustoimisto TAT asiakaslehdessä TAT Talks 2/2016.